top of page

Már több mint 4 éve építettem sikeresen a vállalkozásom, amikor először kezdtem el azt érezni, hogy a hatékonyságunk csökken. Hiába dolgozunk többet, nagyobb iramban, az eredmények  stagnáltak, így magasabb erőfeszítés mellett alacsonyabb teljesítményre voltunk képesek. 
Ekkor már több mint 10 országban dolgoztam, nagyjából 100-120 emberrel a csapatomban. A magyar piacon azonban a probléma kezdett elhatalmasodni, ugyanis olyan szereplők jelentek meg, akik az üzletünk egyébként sem fényes renoméját csak tovább koptatták.

IMG_9893.JPG

Rólam

Nem titok immáron 7 éve egy networking hálózatot üzemeltetek. Szkeptikusként, előítéletekkel tele vágtam bele, és ez volt a szerencsém. Ez a háttér adta a szilárd vázat azzal kapcsolatban, hogy mit nem fogok biztosan csinálni. Így a direkt termék sales, a termékbemutatók tartása, az ismerőseim megkeresése, a nyomulás és az erőszakos tukmálás az első perctől hiányoztak a munkafolyamatokból. Azonban egy idő után ez már kevésnek bizonyult, így egy teljesen új nézőpontból kellett megközelítenem az üzletet, ami sokkal izgalmasabb területekre kalauzolt, mint pusztán a hálózatépítés.

Szerencsésnek mondhatom magam, mert már egész kicsi korom óta imádok emberekkel foglalkozni, de legfőképpen beszélgetni velük. Ez kezdetben abban merült ki, hogy 3 évesen, a nagyszüleim kapujában, kerítésen kilógó kézzel, hadonászva kiabáltam a járókelőknek, hogy beszélgessenek velem. Ez a habitusom később sem változott, inkább szofisztikáltabb lett. 

Mindig is érdekeltek az emberek történetei, örömei, de legfőképpen a problémáik. Egyszerűen azt éreztem, hogy beindul az agyam és megoldást keres a felmerülő kihívásokra, ezért is helyezkedtem a legtöbb esetben a hallgató szerepébe. Gyorsan vettem fel a velem szemben ülő stílusát, és még gyorsabban alakítottam hozzá a kommunikációmat. Kezdetben semmi tudatosság nem volt benne. Egészen addig, amíg 18 évesen be nem kerültem egy bank direkt sales osztályára. Nagyon gyorsan ráéreztem arra, hogyan tudok hatással lenni másokra és ezzel kimagasló eredményeket értem el. 

Az értékesítés is lehet megoldás egy adott problémára, de mégsem ez a terület volt az, amire vágytam. Ezért 6 év után elhelyezkedtem egy nagymúltú biztosító személyes “probléma megoldójának”. Az ügyfélkiszolgálás területén kezdtem el dolgozni. Itt már olyan kihívásokkal találkoztam, olyan egyedi helyzetekkel, ahol a legnagyobb hasznát vettem annak amit igazán szeretek. Hallgatni, majd gyorsan és hatékonyan megoldani a kihívást. 

 

A két tapasztalat ötvözésével vágtam hát bele a hálózatépítésbe. 

 

30 nap alatt értem el az első komolyabb üzleti szintet, majd három hónap leforgása alatt jutottam el oda, ahová átlagosan 1-1,5 év után szoktak az új indulók. 

Az indulásomtól számított 2,5 év múlva pedig felmondtam a főállásomban, és minden energiámmal a hálózatépítés és a mentorálas felé fordultam. 

Az első 4 év sikerei után azonban változásra volt szükség. Az emberek rosszul voltak attól, hogy folyton ismeretlenektől kapnak direkt vagy indirekt megkereséseket. Hogy a csapból is ugyan azok a posztok és szövegek folynak, így lépnem kellett. 

A legfőbb szempont az volt, hogy hogyan tudom kiiktatni az ismeretlenekre való írogatást a képletből, és hogyan lehet megfordítani a folyamatot, hogy a potenciális érdeklődők keressenek meg minket. Innen indult az utam a tartalomgyártás és az énmárkaépítés világában. 

Az első egy évben tanultam és teszteltem. Rengeteg képzésen, és workshopon vettem részt. Folyamatosan kerestem a szakma legjobbjait. Így volt lehetőségem együtt dolgozni Oravecz Nórival, ami hálózatépítőként nagy szó volt. Ő tanította meg az alapokat, ami hatására átalakítottam a mentorásási folyamatot, és 1,5 éve kizárólag tartalomgyártás alapján dolgozunk. Teljesen kizártuk a direkt megkereséseket a munkafolyamatból. 

 

A célom nem volt más, mint egy olyan minőségre emelni a hálózatépítést, hogy ne legyen kínos ma bevallani, ha valaki ilyen jellegű üzletet épít. Ki akartam tűnni a tömegből, és maximálisan elhatárolódni azoktól, akik káros módon képviselik ezt a szakmát. De ettől jóval többet kaptam…

 

A csapatommal való munka során a nullából építettünk fel olyan énmárkákat, amikre az elején nem is gondoltunk. A módszeremnek köszönhetően felfedték magukat azok a területek is, amik valóban érdekelték az embereket, amit szívesen csináltak volna akkor is, ha ezért nem kapnak pénzt. Ezekre alapoztunk.

Így jutottam el oda, ami sok szempontból ötvözi a korábbi tapasztalataim, és kezdtem el szenvedéllyel figyelni, hogy az emberekből mi mindent lehetne kihozni. Sokszor egy-egy baráti beszélgetés során adott fél mondatok, adták meg magát az ötletet, amiből a későbbiekben jövedelmező bevételi forrás, és egy olyan munka bontakozik ki, amit nem muszájból kell csinálni. 

Az évek során kialakult bennem, hogy kik azok, akikkel igazán hatékonyan és jól tudunk együtt dolgozni. Ezért azoknak tudok segíteni, akik

 

  • az ötlettől szeretnének eljutni egy megvalósult, kézzelfogható vállalkozásig, aminek az üzemeltetését már akár a segítségem nélkül, önállóan is meg tudják csinálni, illetve

  • már rendelkeznek egy kialakult koncepcióval a vállalkozásukat illetően, bontogatják a szárnyaikat a social média felületein, de nem találják a hogyant. Nem jönnek érdeklődők, nem elég jók az elérések, nem tudnak folyamatosan tartalmat gyártani. Segítek, hogy a koncepció struktúrába rendeződjön, és onnantól önállóan menedzseld a saját vállalkozásod.

Évek óta a tartalomgyártás és az énmárkaépítés az, ami igazán megcsillogtatja a szemem. Gyerekkorom óta az emberekkel való kommunikációra építkeztem és ebből alkottam, így nem kérdés, hogy ez az, amit tovább szeretnék adni, és a social média világát maximálisan kihasználva, organikusan olyan vállalkozások létrejöttét segíteni, amik lelkesedéssel töltik el a tulajdonosaikat.

Instagram

bottom of page